Les relacions com la vida son difícils de cuinar, de vegades un plat demana dolçor i anant fent-lo a poc a poc, i d'altres s'ha de servir cru i afrontar així tota la seva amargor. Què li passaria a la vostra relació de parella si us haguéssiu d'enfrontar a un sopar amb uns convidats que no són del tot desitjats? Això és el que els passa a l'Àlex i a la Paula, on la preparació d'aquest sopar serà la prova de foc per a la seva relació.
La idea principal de “Cuinant” va estar rondant al cap del seu director com un ball de posta en escena en un lloc tancant.
Per un costat volia fer avançar en paral·lel una discussió entre una parella mentre intentaven cuinar un sopar per uns invitats molt especials. Al mateix temps que el diàlegs i les discussions van desfent i destruint la seva relació, el menjar es va preparant i deixa aflorar les inseguretats e infidelitats de tots dos. El director, escriptor i productor Marc Fàbregas plantea el procés de cocció com si d'una obra teatral estiguéssim parlant, i segueix les tres unitats clàssiques formades per l'acció, el temps i l'espai, fins a arribar quasi quasi a una posta en escena en temps real. Parlem d'un cinema d'actors, petit, basat sobretot en la història i en les perfectes i coordinades interpretacions sobretot per lo limitat de l'espai.
Fàbregas i sobretot Chus Pereiro i Miquel Sitjar, que fan merits perquè els seus noms ganen pes i popularitat en l'industrià, fant un film quasi de guerrilla aprofitant la cuina claustrófobica i els mínims de recursos per portar endavant una òptima proposta que aprofita al màxim el talent interpretatiu, el dialegs àgils i l'escenari on els dos enamorats pasent moments passionals e irracionals. La cuina ( De l'apartament del propi director) és el lloc mes creatiu de la casa, i on la pròpia natura de les coses toma forma entre declaracions de guerra i acords de pau, deixant pas a lo perillós que resulta posar-si en el lloc d'aquell que estimem.
Una historia que ens és molt propera, gracies a la naturalitat i a la complicitat entre la parella protagonista l'Alex i la Paula, interpretats per Chus Pereiro i Miquel Sitjar en un recinte completament tancat, sentim com nostres moltes de les seves vivències personals, les seues pors i les seves preguntes en el camí d'això que anomenem maduresa. Una cinta aparentment austera per parlar de la confiança en la parella i en un mateix, i en les pròpies inseguretats de l'esser humà, que tenent com a origín el contrari. L'amor i l'odi que son les dues cares d'una misma moneda no poden viure l'un sense l'altre, i aquest sopar serveis com vàlvula d'escapament perquè els personatges principals puguin dir tot el que pensen.
Aquesta única localització de posta en escena recorda a la pel·lícula xilena “En la cama” (Matias Bize, 2005), en la que durant poc més de 80 minuts, se’ns explica la trobada entre un home i una dona en una habitació d’hotel, i a part d’acabar al llit, s'acabaven coneixent profundament mentre explicabent les seves intimitats. La importància dels diàlegs i la historia construïda al voltant de les relacions personals dels personatges aproxima aquesta opera prima de Marc Fàbregas al cinema de Cesc Gay, i obres com “En la ciudad” (2003) i “Una pistola en cada mano” (2012), entre d'altres.
En aquest moments la podeu veure als cines Girona a las 21:45 i les properes projeccions seran el 1, 8 i 15 d'Octubre, ací que encara teniu una oportunitat per gaudir d'aquesta tragicomèdia de relacions de parella on es ven segur que us sentireu identificats.
- Títol original: Cuinant
- Director: Marc Fàbregas.
- Actors principals: Chus Pereiro, Miquel Sitjar.
- Guió: Marc Fàbregas.
- Direcció de fotografia: Cristóbal Franco.
- Script. Mireia León.
- Director de fotografia: Cristóbal Franco.
- Edició i efectes visuals: Cristian Mas.
- Atrezzo: Ciri Barba.
- Música original: Joan Navarro i Artur Navarro.
- Producció: Alhena Production.
- Any/Duració: 2014/93 min.