Buscar este blog

Breaking News

lunes, 21 de marzo de 2022

"LA MÁQUINA DE TURING", DE CLAUDIO TOLCACHIR: LA INCREÏBLE HISTÒRIA D'UN HEROI ABOCAT A LA TRAGÈDIA

 

"LA MÁQUINA DE TURING", DE CLAUDIO TOLCACHIR: LA INCREÏBLE HISTÒRIA D'UN HEROI ABOCAT A LA TRAGÈDIA

El TEM representa la famosa obra de Benoit Solès, adaptada per l'autor argentí, sobre el matemàtic que va salvar milions de vides durant la guerra i va ser condemnat per la seua homosexualitat
El britànic Alan Turing (1912-1954) ha passat a la Història com un dels investigadors més importants del segle XX, pioner en el naixement de la informàtica i inventor de la revolucionària màquina Enigma, que va permetre desxifrar els codis que els nazis utilitzaven per xifrar els seus missatges durant la II Guerra Mundial. Enaltit com un heroi per Churchill i la mateixa Reina d'Anglaterra, Turing també amagava un secret inconfessable en una època en què les lleis angleses consideraven l'homosexualitat com un crim. Va ser detingut i condemnat perquè va refusar defensar-se per una cosa que, segons la seua opinió, no constituïa cap delicte. En lloc de complir condemna a la presó, va triar la castració química, cosa que li va provocar uns efectes devastadors en la seua salut física i mental. Dos anys més tard es va suïcidar mossegant una poma enverinada amb cianur.

No va ser fins al 1983, tres dècades després de la seua mort, quan Andrew Hodges va publicar una completa biografia sobre ell, Alan Turing: The Enigma. A partir d’este llibre, el dramaturg Hugh Whitemore va escriure una obra de teatre, Breaking the Code, que es va estrenar el 1986 amb Derek Jacobi al paper protagonista. Finalment, el 2018, l'autor, director i actor teatral francès Benoit Solès adaptava el text de Whitemore en una nova peça escènica titulada La Máquina de Turing, adaptada al castellà pel prestigiós dramaturg argentí Claudio Tolcachir en un espectacle que els propers 26 i 27 de març (19.30 hores) es podrà veure per primera vegada a València, sobre l'escenari del Teatre El Musical. Esta última data coincidirà, a més, amb la celebració del Dia Internacional del Teatre.

Daniel Grao va ser nominat al premi Max el 2021 per la seua magnífica encarnació d'Alan Turing, que a l'obra viu aïllat del món a sa casa de Manchester fins que un robatori l'obliga a interposar una denúncia a comissaria. Corre l'any 1952 i Turing és un home encantador i brillant que ha decidit amagar la seua condició sexual a causa de les fèrries restriccions morals de l'època. El sergent de policia encarregat del cas (interpretat per Carlos Serrano) entaularà una inesperada amistat amb el cèlebre matemàtic, si bé no podrà evitar que la intervenció dels serveis secrets acabe traient a la llum el gran secret, fet que desembocarà en el seu tràgic final.


 
"LA MÁQUINA DE TURING", DE CLAUDIO TOLCACHIR: LA INCREÍBLE HISTORIA DE UN HÉROE ABOCADO A LA TRAGEDIA

El TEM representa la famosa obra de Benoit Solès, adaptada por el autor argentino, sobre el matemático que salvó millones de vidas durante la guerra y fue condenado por su homosexualidad
 

El británico Alan Turing (1912-1954) ha pasado a la Historia como uno de los investigadores más importantes del siglo XX, pionero en el nacimiento de la informática e inventor de la revolucionaria máquina Enigma, que permitió descifrar los códigos que los nazis utilizaban para cifrar sus mensajes durante la II Guerra Mundial. Ensalzado como un héroe por Churchill y la misma Reina de Inglaterra, Turing también escondía un secreto inconfesable en una época en la que las leyes inglesas consideraban la homosexualidad como un crimen. Fue detenido y condenado porque rehusó defenderse por algo que, en su opinión, no constituía delito alguno. En lugar de cumplir condena en la cárcel, eligió la castración química, lo que le provocó unos efectos devastadores en su salud física y mental. Dos años más tarde se suicidó mordiendo una manzana envenenada con cianuro.

No fue hasta 1983, tres décadas después de su muerte, cuando Andrew Hodges publicó una completa biografía sobre él, Alan Turing: The Enigma. A partir de este libro, el dramaturgo Hugh Whitemore escribió una obra de teatro, Breaking the Code, que se estrenó en 1986 con Derek Jacobi en el papel protagonista. Finalmente, en 2018, el autor, director y actor teatral francés Benoit Solès reinterpretaba el texto de Whitemore en una nueva pieza escénica titulada La Máquina de Turing, adaptada al castellano por el prestigioso dramaturgo argentino Claudio Tolcachir en un espectáculo que los próximos 26 y 27 de marzo (19:30 horas) podrá verse por primera vez en València, sobre el escenario del Teatre El Musical. Esta última fecha coincidirá, además, con la celebración del Día Internacional del Teatro.

Daniel Grao fue nominado al premio Max en 2021 por su magnífica encarnación de Alan Turing, que en la obra vive aislado del mundo en su casa de Manchester hasta que un robo le obliga a interponer una denuncia en comisaría. Corre el año 1952 y Turing es un hombre encantador y brillante que ha decidido ocultar su condición sexual debido a las férreas restricciones morales de la época. El sargento de policía encargado del caso (interpretado por Carlos Serrano) entablará una inesperada amistad con el célebre matemático, si bien no podrá evitar que la intervención de los servicios secretos acabe sacando a la luz el gran secreto, un hecho que desembocará en su trágico final.

Encuentra las entradas de tu cine favorito con increíbles descuentos

Gana dinero con tu blog.

Gana dinero con tu blog.
Te enseño como

¿Nos invitas a un café?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Entradas populares

Páginas