El passat 26 de febrer, la companyia biscaïna Marie de Jongh estrenava al teatre Barakaldo de Bilbao el seu primer espectacle per a públic adult: AMA (La terrible belleza), una “història de super-anti-herois del que és quotidià” que va ser acollida amb gran èxit per part de crítica i espectadors. Des de la seua creació el 2008 fins hui, la formació encapçalada per Jokin Oregi ha posat en escena alguns dels muntatges familiars més aclamats dels últims temps, i ha consolidat un estil caracteritzat per narracions commovedores i una absència total de diàlegs, cosa que ha contribuït a eliminar obstacles idiomàtics i a internacionalitzar les propostes.
Els propers 11 i 12 de març, a partir de les 20 hores, AMA (La terrible belleza) viurà la seua primera funció fora del País Basc sobre l'escenari del Teatre El Musical. Escrita i dirigida per Oregi amb l'assessorament escènic de Pablo Messiez, l'obra gira al voltant d'un personatge que, de sobte, es veu abocat a una realitat que desconeix i el supera, ja que haurà de cuidar tant la seua filla com els seus pares, tots dos d'edat avançada. Comença ací un viatge iniciàtic sobre la fortalesa de les persones fràgils, i que també és un cant a la bellesa èpica de la cura mútua. Des de la pura emoció, la peça es mou entre la màgia i la tragèdia per reflexionar sobre qüestions immutables com la vellesa, la malaltia, les pors, la demència o l'Alzheimer.
Els intèrprets porten, a més, “màscares-zero”, les quals van més enllà del que és neutre i estan desproveïdes d'humanitat. “Ens agrada la idea que esta màscara situa els nostres personatges a la vora de l'abisme, de la deshumanització”, reconeixen des de la companyia. “Ens resulta atractiva perquè creiem que, en certa mesura, tots vivim en esta prima i fràgil frontera. Més enllà hi ha allò terrible, on habiten els monstres que temem, o, dit d'una altra manera, hi ha la bogeria, ja que eixa frontera la tenim dins nostre. D'esta manera, caminem durant tot l'espectacle sobre una línia prima, on a vegades és difícil discernir a quin costat estem. La màscara ens obri un univers poètic que es plasma en la forma i el contingut del projecte”.
Nova entrega de Visitas sonoras
Tot seguit, el diumenge 13 de març (18 hores), el hall del TEM es convertirà en escenari de la tercera entrega de Visitas Sonoras, el programa de músiques dissidents, experimentació sonora i creació contemporània organitzat per la plataforma Diàleg Obert. Una oportunitat per tornar a gaudir de les últimes propostes d'innovació musical d'àmbit nacional i internacional, en esta ocasió amb la presència d'artistes com Montserrat Palacios, Violeta García, Germán Gabriel García, Sarah Rasines o les formacions La primera boca i Dame Area.
"AMA", EL CLAMOROSO DISCURSO DEL SILENCIO
La compañía Marie de Jongh lleva al TEM su primer montaje para adultos, una reflexión sobre la enfermedad y la belleza de lo terrible El pasado 26 de febrero, la compañía vizcaína Marie de Jongh estrenaba en el teatro Barakaldo de Bilbao su primer espectáculo para público adulto: AMA (La terrible belleza), una “historia de super-anti-héroes de lo cotidiano” que fue acogida con gran éxito por parte de crítica y espectadores. Desde su creación en 2008 hasta hoy, la formación encabezada por Jokin Oregi ha puesto en escena algunos de los montajes familiares más aclamados de los últimos tiempos, y ha consolidado un estilo caracterizado por narraciones conmovedoras y una total ausencia de diálogos, lo cual ha contribuido a eliminar obstáculos idiomáticos y a internacionalizar sus propuestas.
Los próximos 11 y 12 de marzo, a partir de las 20 horas, AMA (La terrible belleza) vivirá su primera función fuera del País Vasco sobre el escenario del Teatro El Musical. Escrita y dirigida por Oregi con el asesoramiento escénico de Pablo Messiez, la obra gira en torno a un personaje que, de repente, se ve abocado a una realidad que desconoce y le supera, pues tendrá que cuidar tanto a su hija como a sus padres, ambos de avanzada edad. Comienza aquí un viaje iniciático sobre la fortaleza de las personas frágiles, y que también es un canto a la belleza épica del cuidado mutuo. Desde la pura emoción, la pieza se mueve entre la magia y la tragedia para reflexionar sobre cuestiones inmutables como la vejez, la enfermedad, los miedos, la demencia o el Alzheimer.
Los intérpretes llevan, además, “máscaras-cero”, las cuales van más allá de lo neutro y están desprovistas de humanidad. “Nos gusta la idea de que esta máscara sitúa a nuestros personajes al borde del abismo, de la deshumanización”, reconocen desde la compañía. “Nos resulta atractiva porque creemos que, en cierta medida, todos vivimos en esa delgada y frágil frontera. Más allá está lo terrible, donde habitan los monstruos a los que tememos, o, dicho de otra manera, está la locura, pues esa frontera la tenemos en nuestro interior. De esa manera, caminamos durante todo el espectáculo sobre una delgada línea, donde a veces es difícil discernir en qué lado estamos. La máscara nos abre un universo poético que se plasma en la forma y el contenido del proyecto”.
Nueva entrega de Visitas sonoras
Justo a continuación, el domingo 13 de marzo (18 horas), el hall del TEM se convertirá en escenario de la tercera entrega de Visitas Sonoras, el programa de músicas disidentes, experimentación sonora y creación contemporánea organizado por la plataforma Diàleg Obert. Una oportunidad para volver a disfrutar de las últimas propuestas de innovación musical de ámbito nacional e internacional, en esta ocasión con la presencia de artistas como Montserrat Palacios, Violeta García, Germán Gabriel García, Sarah Rasines o las formaciones La primera boca y Dame Area.
|